La pagesia ecològica de Mallorca ha tornat a apostar per a la utilització del biofilm com a alternativa al plàstic d’encoixinat respectuosa amb el medi pels seus horts ecològics.
En total, el 2025 s’han distribuït 138 quilòmetres lineals de biofilm en el marc d’una compra conjunta impulsada per APAEMA amb el suport de la Fundació Mallorca Preservation. Aquest material cobreix 27,6 hectàrees d’horta en 18 finques ecològiques de l’illa.
Es tracta del sisè any consecutiu que es du a terme aquesta iniciativa, que forma part del projecte Biofilm, en marxa des del 2019. La campanya s’ha consolidat com una de les més exitoses d’APAEMA.
La Fundació Mallorca Preservation hi col·labora assumint part del sobre cost del biofilm respecte al plàstic convencional per fer-ho més assequible per a la pagesia.
En els cultius d’horta és habitual fer servir la tècnica de l’encoixinat per controlar les herbes adventícies i conservar la humitat. El biofilm és igualment eficaç per assumir aquesta funció, però no genera residus. Està fet d’un compost orgànic i s’integra a la terra de manera natural passats uns mesos, amb la qual cosa s’estalvia temps i feina perquè no cal retirar-lo en acabar la temporada. De fet, els avantatges de comporta fan que el seu ús també s’estigui fent comú entre la pagesia convencional.
Amb la campanya d’enguany, el total acumulat en sis anys s’enfila fins als 894,2 quilòmetres de biofilm, dit d’una altra manera, s’ha evitat emprar 16.543 quilos de plàstic.