Skip to content
Llubi

Magdalena Perelló Frontera: “A vegades la gent jove que ja hauria d’estar sensibilitzada et sorprèn negativament”

Les quatre batelsses del Pla de Mallorca: Margalida Fullana, Paula M. Amengual, Xisca Mora i Magdalena Perelló.

La batlessa de Llubí, Magdalena Perelló Frontera, respon l’entrevista de Tot Pla amb motiu del 8M. Viu el seu tercer mandat consecutiu al capdavant del Consistori llubiner. És la segona batlessa del municipi, ja que abans ho fou Margalida Miquel Perelló.

1 – Què és i quina importància té per a vós el Dia de la Dona?

Crec que per a totes les dones és un dia molt important,les nostres avantpassades lluitaren molt per tenir els mateixos drets que els homes. Per això crec que hem de seguir el seu camí per assolir les fites que ens varen marcar totes elles.

2 – Com creis que ha evolucionat la percepció de la igualtat de gènere als pobles del Pla en els darrers anys?

Crec que ha evolucionat positivament. La Mancomunitat del Pla ha contribuït moltíssim amb la creació de la Unitat d’Igualtat de Gènere. On els principals objectius són treballar per la incorporació de la perspectiva de gènere ,la transversalitat del principi d’igualtat de gènere en les polítiques municipals i promoure un canvi de valors i avançar cap a una societat més igualitària.

3 – Quins són els principals reptes que enfronten les dones del vostre poble?

Educar en igualtat i perspectiva de gènere, trencar la bretxa salarial i empoderament.

4 – Com a batlessa vos heu sentit incomodada en qualque moment pel fet de ser dona?

Poques vegades, però si que en algun moment, pel fet de ser dona, no s’ha respectat la meva opinió.

5 – Quin paper creis que ha de jugar l’educació en la lluita per la igualtat de gènere?

Un paper importantíssim, ja que insistir en l’educació no sexista és l’únic camí per construir una societat realment igualitària. I recalcar que aquesta tasca no només és feina de l’escola sinó també de les famílies.

6 – La societat del Pla té una mitja d’edat elevada. És més difícil implementar segons quins tipus de polítiques d’igualtat de gènere?

No sé què dir-te, a vegades, es creu que la gent més major és menys sensible amb aquests temes. Però jo tinc la sensació que és la que ha evolucionat més en polítiques d’igualtat. A vegades vius situacions amb gent jove, que ja hauria d’estar més sensibilitzada, i et sorprèn negativament. Com sempre crec que no es pot generalitzar per franges d’edat.

7 – Quina és la seva opinió sobre la representació de les dones en càrrecs polítics i de lideratge en l’àmbit local?

Està ben a la vista, per exemple a la Mancomunitat del Pla, de 14 municipis només hi ha 4 batllesses, és difícil trobar dones per encapçalar i liderar una llista. Estar al capdavant necessita moltíssim temps i les dones, encara, tenen un rol de cures familiars molt arrelat que suposa moltes hores de dedicació a casa. Però és veritat que de cada vegada hi ha més regidores. En el nostre municipi l’òrgan de govern està format per 6 regidores i 5 regidors, i en el proper mes ja serem 7 regidores per 4 regidors.

8 – Com veis el paper de les dones a les festes del vostre poble?

Jo crec que a poc a poc es van incorporant les figures femenines, però costa molt. Les festes que ja estan creades estan molt tancades i l’entrada de les dones és molt difícil, encara que crec que hem de cercar nous camins per trobar un lloc a la dona a les nostres festes.

Back To Top