Skip to content
ActualitatDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutSineu

Greenpeace alerta que autoritzar la macrogranja de gallines a Sineu “és jugar amb foc”

Una vegada han passat les festes d’estiu de Sineu el poble s’ha mogut contra la construcció de la macrogranja per a 750.000 gallines a escassos quilòmetres del nucli urbà. A més de l’aparició de cartells arreu del poble, el vot en contra dels Consistoris de Sineu i Maria, a proposta el PP de cada municipi, hi hem d’afegir les al·legacions presentades contra el projecte per l’entitat ecologista Greenpeace. Aquest en les seves al·legacions assenyalen tot un seguit de motius pels quals no s’hauria d’autoritzar aquesta indústria a Sineu. Així en el text d’al·legacions que han presentat expliquen que “La grip aviària s’està convertint en un problema de primer ordre, encara més quan es comencen a detectar casos en éssers humans i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) expressa la seva preocupació sobre la possible transmissió entre humans. A Espanya, el 2022 hi va haver un important brot de grip que va delmar més d’un milió d’aviram. La situació a la UE va ser tan greu que l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va emetre una sèrie de recomanacions i entre elles hi havia precisament la de disminuir la densitat d’animals en explotacions intensives. Autoritzar una explotació de les dimensions de la projectada a Sineu és jugar amb el foc“.

Els responsables de l’entitat ecologista han assenyalat que Greenpeace ha enviat, dins el termini establert per la Conselleria d’Habitatge, Territori i Mobilitat del Govern de les Illes Balears per al procés d’informació pública, sengles al·legacions al projecte de macrogranja de gallines ponedores i recria Son Venrell. Fan referència al fet que el projecte és de “dimensions faraòniques”.

A més afegeixen que “segons el projecte, i amb càlculs realitzats per Greenpeace, el consum directe d’aigua de la macrogranja, sense comptar l’aigua necessària per produir l’aliment de les gallines, seria de més de 61.000 m³/any, una tercera part del consum estimat del municipi de Sineu”. A més d’això afegeixen que “el projecte no té càlculs específics per mostrar els colossals impactes que tendria sobre el medi ambient. Si comparam amb altres explotacions avícoles industrials en funcionament, només pel que fa a les emissions d’amoníac, un gas tòxic amb efectes nefastos sobre el medi ambient i la salut de les persones, aquesta explotació industrial es convertiria en la macrogranja d’aviram més contaminant de l’Estat“.

Un altre punt de l’alerta que fa Greenpeace explica que hi hauria un impacte negatiu sobre les masses d’aigua pel que fa a la contaminació per nitrats. No fa falta recordar la problemàtica que té quasi tot el Pla de Mallorca i també Sineu, que “ja fa més d’una dècada que no pot consumir la seva aigua a causa de la contaminació per nitrats i aquest projecte vindria a agreujar la situació i hipotecar qualsevol possibilitat de recuperació de l’aqüífer”, diu Greenpeace.



“En una situació d’emergència climàtica, de crisi de l’aigua i d’una creixent preocupació pel benestar animal, és inconcebible que se segueixin presentant projectes de macrogranges com aquest”, ha declarat Luís Ferreirim, responsable d’agricultura i ramaderia de Greenpeace Espanya. “Aquest projecte és una autèntica barbaritat i des de Greenpeace demanem que el Govern de les Illes Balears el rebutgi del tot”, conclou Ferreirim.

Finalment, en el seu text d’al·legacions presentat per l’entitat ecologista i signat a Madrid el passat 16 d’agost, demanen al Govern una moratòria sobre aquest tipus de construccions. Ho expliquen així, “atès l’actual conjuntura de creixement desordenat de la ramaderia intensiva d’aus, i sense disposar d’una veritable planificació del sector, resulta imprescindible l’establiment d’una moratòria als termes i competències de què disposi l’administració autonòmica, fins que l’anteriorment esmentada planificació estratègica sigui aprovada. És més, considerem que no es pot fer l’avaluació d’un projecte de forma aïllada i sense tenir en consideració els efectes acumulats i sinèrgics amb altres explotacions ramaderes i activitats”.

L’Ajuntament de Sineu, una vegada aprovat el seu rebuig pel ple municipal treballa amb la redacció de les al·legacions al projecte. El termini per a presentar-les finalitza a finals d’aquest mateix mes d’agost.

Back To Top