Sant Bartomeu s’acosta i a Montuïri ja fa dies que la festa està en marxa. Començà amb la posada de banderes i el pregó per part de Jaume Martorell “Terric” el passat dia 14 d’agost. L’endemà sortiren els Cossiers amb l’estrena del nou Dimoni. A més, dies abans s’instal·là la carota gegant d’en Banya Verda feta pel ferrer del municipi. Ara que s’acosta la plena, la festa grossa, en parlam amb la batlessa de Montuïri, Paula Maria Amengual i amb el regidor de Festes, Antoni Miralles. Ens parlen de com s’ha organitzat l’extens programa d’actes i activitats i com viuran les festes de Sant Bartomeu.
– Com ha estat organitzar les festes amb temps després de les que vàreu viure l’any passat just després de les eleccions i de la constitució del Consistori?
– Paula Maria Amengual (A): Enguany ha estat un poc més relaxat perquè hem tengut més temps per pensar i preveure els diferents actes i corregir certes coses que l’any passat ens varen passar per damunt per manca de temps. És a dir, és més un tema de tenir més tranquil·litat i veure que tens més capacitat de reacció.
– Una de les figures destacades de les festes és en Banya Verda que enguany estrena nou dimoni…
– (A) La situació de viure l’estrena d’un dimoni nou ja de per si és emocionant i la veritat és que hem estat a l’expectativa per intentar que estigui el més tranquil possible i que se senti amb tota la calma del món per poder ser ell mateix i seguir la seva línia perquè ja sabem que cada dimoni dona el seu toc personal al personatge i en Tomeu Fullana ha de fer el mateix procés i necessita anar agafant experiència i que passi el temps i és important que se senti a gust.
– I de la carota gegant que feu el ferrer de Montuïri, farà l’Ajuntament alguna proposta sobre la seva ubicació?
– (A) Pel que fa a la carota parlarem amb la propietat a veure quines intencions té perquè és una escultural brutal que a més per Montuïri té molt de significat i seria interessant veure si hi ha opcions de poder disposar d’un espai per poder-la tenir exposada de forma permanent, però no tenim res concretat.
– Quins records teniu de les Festes de Sant Bartomeu?
– (A) Per jo els meus records de Sant Bartomeu és la por del Dimoni. Era la il·lusió que comencessin i també la por de sempre haver de tenir les banyes situades perquè jo tenia pànic, m’aguantava per fer veure que no tenia por, però per dedins em moria. Aquesta emoció és una cosa que no l’he poguda deslligar mai de la festa. Després hi ha certs actes com per exemple el dia de les exposicions que és una cosa que record molt bé perquè sortia amb mon pare i ma mare i anàvem a veure les exposicions i era de qualque manera l’inici de les festes i també és un record que em du a la infantesa.
– Rebeu molts visitants per les festes, quin missatge els donau?
– (A) Evidentment, convidam a tothom que vulgui venir de les festes amb respecte i sempre seran benvinguts i benvingudes. És important, però, que la gent entengui el sentit que té la festa pels montuïrers i montuïreres perquè és una festa molt especial i cal entendre el funcionament quin és per viure-la de la millor manera possible. És cert que la gent d’aquí, com tothom a les festes del seu poble, ho viu d’una manera especial, i per això són les nostres festes i la idea és que la gent que vengui de fora encara que no se les senti seves sigui capaç de gaudir-les com si ho fossin. Per això és molt important el respecte que he esmentat i que puguin fer-ho des de la participació activa, però sempre una mirada considerada cap a la festa i tots els elements i els agents que hi participen.
– Com ha anat l’organització del programa des de l’àrea de Festes?
– Antoni Miralles (M) Són unes festes des de l’equip de govern i en col·laboració amb associacions i entitats hem preparat amb molta il·lusió. No sé si passa a tots els pobles, però aquí pels montuïrers i montuïreres les festes són un moment d’èxtasi. Tothom, petits i grans les esperam amb moltes ganes perquè són dies de sortir al carrer, de compartir, de fer poble i dies de retrobaments amb tots els familiars que s’acosten a veure els Cossiers i el Dimoni o que venen a dinar o sopar amb la família.
– I del programa d’enguany, quins actes destacau?
– (M) Tot i que el plat fort com no podia ser d’altra manera són els Cossiers i el Dimoni, vull destacar que amb l’ajuda de les associacions i entitats del poble hem aconseguit fer un programa amb moltes i diferents activitats perquè tothom pugui gaudir en un moment o l’altre de les festes. Enguany destacaria també com sempre el pregó que ha fet Jaume Martorell “Terric”. També que vivim un any d’aniversaris. Celebram la 50a edició del Torneig de sa Llum i els 50 anys de la delegació de l’Obra Cultura. Són motius de satisfacció veure que fa ja cinc dècades que aquests col·lectius fan feina desinteressada per l’esport del poble i, en el cas de l’OCB per la llengua i la cultura pròpies. En aquesta línia destacaria que en el programa hi ha activitats molt diferents: culturals, esportives i per a totes les edats, però sobretot voldria destacar les que es van consolidant i tenen molt bona rebuda com són el concurs de gelat de bomba, el trivial montuïrer o el Bingo i altres d’esports com ara el torneig de la llum, el futbet, el tres per tres de bàsquet, la cursa de dues milles de Sant Bartomeu o la cursa ciclista Toni Tous.
– Són unes festes amb diversitat d’actes…
– Sí. Hi ha activitats culturals, xerrades, una projecció d’un documental que relaciona les festes de Sant Bartomeu amb unes festes del Japó. Hem tornat a incorporar el cinema a la fresca i altres que tenen un valor afegit que milloren les relacions entre veïnats i fan poble com són el sopar a la fresca que enguany no es pogué fer per les pluges i el concurs d’engalanar carrers que enguany és la segona vegada que es fa. Són iniciatives que fomenten que la gent s’impliqui i faci poble. Aquestes activitats que fan poble són crec l’essència de les festes.