La direcció general d’Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental de la Conselleria d’Habitatge, Territori i Mobilitat ha donat llum verda a la instal·lació de la primera fase del parc fotovoltaic de Son Santandreu que ocuparà una extensió de 281.637 metres quadrats d’aquesta zona rústica de Petra. El projecte du per nom Altem Mallorca I i la mateixa promotora té en marxa l’Altem Mallorca II que ha d’ocupar 240. 280 metres quadrats més a la mateixa zona del municipi del Pla de Mallorca. L’autorització arriba amb prescripcions de protecció de la valuosa zona arqueològica existent.
Així, l’esmentada direcció general ha informat a favor de la declaració d’impacte ambiental sobre el projecte promogut per Alten Global 10, S.L. Preveu la instal·lació d’un parc fotovoltaic format per 15.309 panells solars, amb una potència instal·lada d’inversors de 7,2 mw. També preveu la instal·lació d’una línia d’evacuació soterrada de mitjana tensió (15 kV) de 9,389 km amb connexió a la subestació de Manacor.
Aquesta planta queda ubicada a dos quilòmetres del nucli urbà de Petra i a les faldes del puig de Bonany. Aquesta primera fase es durà a terme entre la rotonda del Cruce i el nucli urbà a mà dreta anant en direcció a Petra. La segona fase queda ubicada a mà esquerra.
L’informe té en compte les prescripcions dels serveis d’urbanisme del Consell de Mallorca per tal de reduir l’impacte ambiental i paisatgístic del projecte. Així diu que no s’instal·laran panells en la zona nord de la parcel·la (zona 1). També diu que s’han de traslladar a zones menys visibles i modificar els acabats exteriors de les edificacions auxiliars. També apunta que s’ha d’ampliar la longitud i l’amplada de la barrera vegetal projectada amb espècies vegetals proposades en el projecte: ullastres, mates i garrovers.
Amb tot, en la declaració d’impacte ambiental i el pertinent informe del departament de Patrimoni del Consell de Mallorca, es constata que aquest parc s’instal·la en zona de gran valor arqueològic. Així, segons l’informe de l’arqueòleg Jaume Deyà Miró, que l’àmbit d’actuació existeix una estació arqueològica que afecta l’extrem nord de l’àrea d’implantació del parc. “Aquest es troba catalogat per l’inventari del Consell Insular de Mallorca amb el codi 33-28 i és anomenat com a Son Santandreu. A més a la parcel·la es troba diversos paraments tradicionals elaborats amb pedra en sec així com restes d’una antiga edificació de tècnica tradicional amb doble aiguavés i un antic forn de llenya adossat (la cronologia d’aquest edifici podria situar-se cap al segle XIX).”, diu textualment.
CONJUNT PREHISTÒRIC DE SON SANTANDREU
En aquest sentit, a l’informe també es fa referència a una al·legació presentada al projecte en la qual s’apunta al fet que en el polígon 14, parcel·la 827 “hi ha el conjunt prehistòric de Son Santandreu que fou declarat Monument Històric-Artístic l’any 1966, i després declarat BIC el 1985“. En aquest sentit, en l’informe es respon que “com és preceptiu, s’ha desenvolupat un informe arqueològic i patrimonial que s’ha presentat al Departament de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca i s’implantaran les mesures que aquesta administració estimi oportú”.
L’informe al qual ha tengut accés aquest digital exigeix que es faci “un seguiment arqueològic de la instal·lació del parc”. Apunta que “s’ha de respectar la zona arqueològica al nord de la parcel·la 584” i, en aquest sentit, prohibeix instal·lar-hi “noves instal·lacions (panells solars), conduccions ni construccions”. Així mateix, protegeix un pou aïllat existent. Patrimoni també diu que s’ha de conservar el conjunt hidràulic i els seus elements: Font o pou mare; qanat amb pous de ventilació; caseta de l’hort; molí de Son Santandreu, amb casa de moliner, safareig, abeuradors i tancat de paret de l’hort; síquia de desguàs o torrentó (…) i síquia del molí vell”.
Els tècnics diuen que “a banda de respectar tots i cada un d’aquests elements s’ha d’establir un entorn de protecció de tres metres a cada banda de les síquies i la síquia de desguàs, així com de la casa de l’hort i del tancat del molí”.
També es menciona que s’han de conservar les parets de tancament de la parcel·la. La paret nord, Nord-est en contacte amb la zona d’interès arqueològic és, en part, una séquia.
Notícies relacionades: